Nekem a 2019-es év nagyon sok változásról és tanulásról is szólt egyben. Év elején, mikor meghatároztam egy szót, hogy mi fogja jellemezni az évem, az az “önfejlesztés” volt. Ennek eleget téve igyekeztem minél több dologba beleásni magam, ami érdekelt és kitartóan venni az akadályokat, amik év közben felmerültek. Nézzük, hogy milyen tapasztalatokat és tanulságokat adott a 2019-es év számomra:

1. Személyes korlátok levetkőzése

Azaz, hogyan hagyd el az “ezt nem tudom megcsinálni”, “ebben MÉG nem vagyok elég erős”, “vajon képes vagyok-e rá” és társai kijelentéseket és kérdéseket. Nem egyszerű a mindset váltás, de ha odafigyelünk rá, akkor máris képesek vagyunk egy megoldás központú gondolkodásmód felépítésére, a probléma kereső helyett. 2019 megtanított, hogy ne a kifogásokat keressem, hanem a megoldásokat és megtanuljak hinni MAGAMBAN, hogy képes vagyok véghezvinni azt amit akarok, ha odateszem magam és cselekszem. Ne gátoljuk magunkat feleslegesen. 😉

2. Felelősségvállalás

Azt is megmutatta ez az év, hogy nem elég hinni abban, amit kitervelünk, hanem végérvényesen bele is kell állni a feladatba és letenni a voksot az elképzelésünk vagy véleményünk, látásmódunk mellett. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a dolgok nem változhatnak, viszont fel kell vállalnunk a felelősséget azért, amit akarunk és amiért dolgozunk, amiben hiszünk, egyszóval a döntéseinkért, amik alapján élünk.

3. Tudatos tervezés és cselekvés

Szerencsére 2019 nagyon jól megalapozta számomra, hogy ha tervezünk és elindítunk bizonyos lépéseket a terveink megvalósításának irányába, akkor bizony nagy eséllyel célba érhetünk. Nem láthatunk teljesen előre, hogy mi vár ránk, de tudunk tervezni, hogy mit szeretnénk és el tudunk indulni az úton, ami rendkívül hasznos! Az év elején kitöltöttem a Yearcompass füzetet, amiben szépen sorra vettem, hogy miket akarok év közben megvalósítani. Ha nem is forgatjuk a füzetünket minden nap, akkor is egy jó támpont, ami alapján felépíthetünk egy rendszert, hogy hova akarunk eljutni és azt milyen lépések előzik meg.

4. Határok feszegetése, kiugrás a “komfortzónából”

Nahát 2019 rendesen megtornáztatott abban biztos vagyok! Nem kell őrületesen nagy dolgokra gondolni, nem ugrottam le egy szikláról sem és nem vettem részt nagyon veszélyes kalandokban, de gyakran feszegettem a lelki tűrőképességem és a szellemit is egyaránt. Megláttam, hogy mi az a munka mennyiség, amit még be tudok vállalni és mi az, amikor már azt érzem, hogy “túltoltam”. Belementem számomra eddig ismeretlen kihívásokba, pl. milyen a kamerába beszélni, milyen érzés felmondani egy munkahelyen és milyen lehet átszelni az Atlanti-óceánt másik 2000 emberrel együtt egy hajón. Ezek mind olyan ugrások voltak, amikhez kellő kurázsira volt szükségem. Rájöttem, hogy jó néha feszegetni a határokat, sőt, igazán sokat segítenek önmagunk feltérképezésében és az előre lépésben. Nem kell félni az ismeretlentől, érdemes megszemlélni és feltérképezni a magunk módján. 🙂

5. Utazni jó és érdemes

Ez a pont nem feltétlen kötődik évhez, viszont idén ismételten bebizonyosodott számomra, hogy utazni nagyon jó dolog, hogyha érdekelnek újabb kultúrák és szeretsz kalandozni, új helyszíneket felfedezni és közelebb kerülni magadhoz az utazás adta különféle szituációkban. Mi van akkor ha egy olyan helyen vagy, ahol senkivel sem tudsz kommunikálni, mert nincs közös nyelv? Milyen érzés, amikor több ezer méter magasan a nyár kellős közepén megmászol egy hegyoldalt és eléred a hóhatárt? Milyen érzés csak kiülni egy tópartra és figyelni, vagy beszélgetésbe elegyedni egy ismeretlennel, akinek izgalmas történetei vannak  az életéről? Mi van akkor ha nincs internet és anélkül kell feltalálnod magad egy idegen környezetben? Ezek mind olyan szituációk, amikben jobban megismerheted magad. Nekem 2019 megadta az utazás által szerzett szabadság érzetet is és egyben egy olyan érzést is, amit eddig még sosem.. a hazajövetel szeretetét és értékelését. Honvágyat még nem tapasztaltam, talán azért, mert sosem voltam oly sokáig távol, szóval ez így kimaradt az életemből, de azt viszont megéreztem, hogy “jó lesz hazamenni a kis megszokott életembe”, annak ellenére, hogy szeretek kimozdulni a megszokott dolgokból. Az utazás nem csak egy fizikai elmozdulással járó megmozdulás, hanem egy belső út is egyben. Az általa megszerzett ismeretek és tapasztalatok továbbadása pedig még hasznos is lehet!

6. Kíváncsiság

A sok munka mellett igyekeztem fenntartani az egészséges kíváncsiságom is idén, ami segít további ismeretek megszerzésében azon szakterületek irányában, amikkel foglalkozom. Lehet az üzleti, utazással vagy bármi mással kapcsolatos, a lényeg, hogy érdeklődve állok továbbra is, minden olyan új dolog felé, ami foglalkoztat és a környezetem érinti.

7. Büszkének lenni az elért eredményekre

Na ez az a pont, ami eddig egyáltalán nem volt jellemző az életemben, igaz olykor megálltam és egy mosollyal nyugtáztam, hogy mi történt, de egyszer sem tudtam igazán azt érezni, hogy valamivel előrébb haladtam volna. 2019 megtanított arra, hogy ne csak rohanjak, hanem néha álljak meg és ha teljesítettem valamely kitűzött célom, akkor igenis adjak magamnak egy jó kis vállveregetést, majd haladjak tovább. Büszkének lenni az elért eredményeinkre nem egy rossz dolog! Persze ezt is túl lehet tolni, de egy egészséges büszkeség sosem árt, ha valamiben sikereket érünk el és ezt fel tudjuk ismerni. Ne csak mások mondják azt, hogy elégedettek velünk, hanem tegyünk azért, hogy mi is azok legyünk saját magunkkal.

8. A természet megóvása és szeretete

Azt már régóta tudom, hogy a természetben fantasztikusan érzem magam, jobban mint egy nagyvárosi forgatagban és ez a nyári Francia Alpokban eltöltött napjaink után ismét bebizonyosodott. Éppen ezért fontosnak tartom, hogy minél többet tegyek a természet megóvása érdekében, pl. számomra alap érték, hogy nem szemetelek és így a műanyag zacskók használatával is felhagytam teljesen. Igyekszem odafigyelni a szeméttermelésre és az étrendem már több mint két éve növényi alapú, de ez az év méginkább rádöbbentett arra, hogy folyamatosan van még miben fejlődni és tenni a környezetem megóvása érdekében.

9. A saját utam, saját mércém

Idén arra is rájöttem, hogy sokáig más emberek sikeresen bejárt útját vettem alapul és azok alapján próbáltam kitalálni, hogy vajon merre kéne mennem, mennyi időt kellene adnom magamnak, stb. Aztán rájöttem, hogy ez így nem működik, ugyanis mindenkinek más-más feladata van, más “időkorlátokkal” rendelkezünk. Van egy utam, ami nem olyan mint másé és ne akarjam magam másokhoz hasonlítgatni. Inspirálódni lehet, de más ember életét élni nem!

10. Kapcsolatteremtés varázsereje

Idén arra is rájöttem, hogy a kapcsolatteremtés nem egy rossz dolog. Sok ember nem mer arról beszélni, hogy hogyan jut bizonyos lehetőségekhez, miért van ott bizonyos rendezvényeken vagy miért utazik el a világ másik felére dolgozni. A kapcsolatteremtés FONTOS! Ez az az eszköz, amivel új barátokat szerezhetünk, új élményeink lehetnek és segíthetünk is egymásnak. 2019 számomra varázslatos új embereket hozott be az életembe és biztos vagyok benne, hogy a továbbiakban is teszek azért, hogy ez fennmaradjon.

11. Folyamatos tanulás

Ha valamit megtanultam idén az biztosan az, hogy a tanulást sose hagyjam abba! Annyi érdekes dolog van a világban, amihez már van hozzáférhetőségünk ebben a hatalmas online térben, hogy hiba lenne elpazarolni ezt a lehetőséget. Idén sok oktató videót megnéztem, workshopokra és előadásokra mászkáltam szabadidőmben, könyveket olvastam hogy fejlesszem ismereteimet azokon a területeken, amik érdekelnek. Ez egy olyan folyamat, aminek nincs vége, minden terület fejlődik, így mi is fejlődhetünk ha kellően kíváncsiak vagyunk és célunk, hogy fejlődjünk.

12. Bízz a folyamatban, HIT

2019 megadta a hitet nekem abban, hogy véghez tudom vinni a terveimet, megvalósíthatom az álmaimat ha oda teszem magam, de talán a legnagyobb dolog amit adott, az önmagamba vetett hitet. Ha hiszünk magunkban, akkor hiszünk a folyamatban és bármi is történjen, hiszünk abban, hogy minden úgy történik, ahogy annak történnie kell. 🙂