Biztos vagyok benne, hogy sokak számára 2020 egy igazán furcsa, kiemelkedő és egyben meglepő év volt. Nyilván, az egész világ tudna mesélni róla, hogy miben hozott változást az életébe ez az év, de ha a pandémia és az általa kialakult helyzetektől eltekintünk, akkor is lenne olyan pont, amiben ez az év más volt mint a többi. Most egy kicsit arról írok, hogy nekem mit tartogatott 2020.

1 – Önismeret

2020 volt az az év, amikor is izgatottan vágtam bele az év első felébe, ugyanis sok szuper projekt volt terítéken, amikre szó szerint be voltam zsongva. Ez az évkezdés azért is volt különleges, mert az előtte való éveimet még egy olyan keretrendszer szabta meg, amihez nem szívesen alkalmazkodtam. Végre megéltem a “szabadságnak” azon részét, amikor nem kell bemennem valahova dolgozni x időre, hanem én alakítom a munkarendem úgy, ahogy szeretném. Nyilván ennek a szabadságnak is megvannak a keretei, de alapvetően sokkal kompatibilisebbnek érzem az életmódomhoz és céljaimhoz.

A kezdő löket és két hónap hajrá után márciusban kicsit leültek a dolgok. A hónap elején még azt hittem, hogy áprilisban Kolumbiába utazom, majd onnan ismét átszelve az óceánt fotózom egy jót a Nomad Cruise-on. Ez sajnos nem jött be. De más sem. Egyik napról a másikra bekerültem azok sorába, akik megélték milyen az összes projektjüket a naptárból kitörölni. Ez annak köszönhető, hogy szinte csak utazások és rendezvényfotózások voltak betervezve az első félévre, így nyilván mindent kitörölhettem fájdalmasan a kalendáriumból. Majd megírtam egy bejegyzést arról, hogyan érdemes elengedni a terveinket és újabb perspektívákat felfedezni az életünkbe. Ez egyfajta kétségbeesés elkerülését és megelőzését segítő poszt lett volna, már ha hallgatok saját magamra és elolvasom egy héttel később is a soraimat. 😀 Amint kitoltam az internetre, pár nap múlva mintha meg sem íródott volna, a bizonytalanság érzése kerített hatalmába. Dacos voltam, hogy nem foglalkozhatok azzal, amivel szeretnék, nem építhetem a terveimet abba az irányba, amibe elképzeltem és hát persze “Tanuljunk, épüljünk és formálódjunk”, de hogyan, amikor minden elképzelésem a másik irányban lenne?

Egy szó mint száz, itt jött be az életembe a mélyebb önismeret.

Felismertem, hogy mennyire ragaszkodó típus vagyok azokhoz a mintákhoz és értékekhez, célokhoz, amiket elképzelek magamnak, illetve kevésbé vagyok rugalmas mint gondoltam. Sokat tanított ez az év ebből a szempontból.

2 – Szeretetteljes, vidám napok & kapcsolódás

2020 volt az az év, amikor végig nagyon jól éreztem magam, attól eltekintve, hogy szakmailag nem volt kiemelkedő az év számomra. Na jó, pár borús nap becsúszott, dehát ez ilyen.. pár éve már elkezdtem megfigyelni, hogy vannak bizonyos napok, amikor minden nehezebb és borul a mérleg a nem pozitív irányba. Ilyenkor általában valami nehézség, elakadás van előttem, amire nem látom mi lenne a megoldás és beszippant. De szerencsére ez amolyan gyorsan áthaladó kiábrándultság, ami nem tart tovább egy-két napnál. Utána mintha kicserélnének, újult energiával megyek előre. 🙂

Szóval az év egyébként kifejezetten sok boldogságot adott. Azokkal lehettem, akiket szeretek és sokkal több időt tartózkodtam a természetben. Megtanultam lelassulni (néha túlságosan is), a jelenre összpontosítani a figyelmem és megélni. Sétáltam, naplementét néztem és finom zöldségekkel-gyümölcsökkel tápláltam a szervezetem. Ez mind segített az egészséges lelki egyensúly megtartásában, viszont néha egy dolog nagyon hiányzott, az pedig a mozgás. Sokat ültem gép előtt, a séta jó volt, de nem mindig elég, így kialakult egy olyan mozgáshiány, ami nem segített a kreatív gondolatok áramoltatásában, viszont ezt felismerve tudtam, hogy mivel kell jobban foglalkoznom. Elkezdtem jobban odafigyelni a testem igényeire, egy olyan mozgáskultúrával ápolni, ami nem csak fizikailag de lelkileg is feltöltött. 2021-ben folytatom ezt a kapcsolódást és ki tudja, lehet a jövőben kibontakozik ebből valami új ág az életemben, amit megosztok másokkal is, sosem lehet tudni. 🙂

3 – Vállalkozás újradefiniálása

2020 volt az az év, amikor dupla annyit gondolkodtam a vállalkozásom fejlesztésén, mint azelőtt, pedig az előtte való időszakban is sokat forogtak ekörül a gondolataim. Viszont ismét visszaestem abba a sémába, amiről már azt hittem, hogy elhagytam: többet gondolkodtam, mint cselekedtem volna. Valószínűleg ez a rugalmatlanságomból is adódott, hogy inkább csak gondolati síkon valósítottam meg bizonyos dolgokat. Mindenesetre jobban át tudtam gondolni, hogy mi az ami fontos és mi az ami nem. Leültem, hogy felállítsam azokat az alapértékeket, a vállalkozás alap pilléreit, amiket eddig még nem tettem meg. Folyamatos rohanásban voltam az előtte való években, most viszont volt időm, szinte végtelen.

4 – Megélni vagy dokumentálni

2020-as év egyik legjelentősebb ismérve az, hogy többet éltem offline, mint online. Ezt pedig igyekszem tovább vinni magammal az elkövetkezendő években is. Nem volt nálam mindig telefon, hogy megörökítsem a szép pillanatokat, hanem csak megéltem, nem dokumentáltam. Év végére igyekeztem felállítani egy rendszert, amibe belefér ez is-az is, ugyanis szeretek mesélni és a tapasztalataimat megosztani. Biztosan fogtok még tőlem olvasni az offline világ szépségéről itt is. 🙂

5 – Figyelem

2020 volt az az év, amikor megtanultam jobban figyelni és egy olyan önismereti útra tévedni, aminek még nincs vége!