A napokban részt vettem egy olyan rendezvényen, ahol neves előadók osztották meg gondolataikat, élettapasztalataikat azon területről, amin valami különlegeset alkottak. Sok szó esett az önmegvalósításról, illetve a generációk közti különbségekről, hogy ki-hogy éli meg azt a kort, amiben alkot vagy alkotott. A nap folyamán többször is találkoztunk bizonyos kérdésekkel, például:

  • Miért félünk a haláltól és nem teszünk semmit, mert nem tudjuk mikor ér el bennünket.

Nem merünk belekezdeni dolgokba, mert nem tudjuk, hogy végig tudjuk-e vinni a folyamatot a céljaink irányába, túl sok a bizonytalanság manapság, klímakatasztrófa, stb.. inkább nem cselekszünk semmit.

  • Minek van értelme és minek nincs, hogy belekezdj? 🤔

Érdekes kérdések, amik által nekem a következő gondolat jutott az eszembe: Vágj bele, mindegy meddig tudod csinálni, a folyamat a lényeg, nem a cél! Merd és tudd észrevenni a folyamatot, amiben benne vagy, élvezd, hiszen az út a lényeg!

Márai Sándor gondolatai igazán megfogtak, mikor először olvastam őket a Füves könyvében, különösen az egyik, az “Arról, hogy mindig útközben élsz” című írásából, mégpedig: Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben.”

 

Persze öröm és boldogság ha eléred a céljaid, majd folyamatosan kitűzhetsz újabbakat! Szerintem egy dologban biztosak lehetünk, mégpedig a változásban. Bármikor változhatnak a céljaink, terveink, jövőről alkotott képünk, illetve magáról a jelenről alkotott képünk is, szerintem ez teljesen rendben van, nem eshetünk kétségbe a változás jelenségétől.


Fontos, hogy megéljük a jelent, ugyanakkor tudatosan építsük a jövőnk, ami felé teljes szabad akarattal rendelkezünk, ez nem függ senki mástól, csakis tőlünk, a gondolatainktól és érzéseinktől, ahogy a “most”-ra tekintünk.


A jelenünk ugyanis nem más, mint a múltbeli döntéseink következménye, így vállalnunk kell a felelősséget az aktuális helyzetünkért. Bármit is teremtettünk eddig, a változás is tőlünk függ, minden a saját, jelenlegi döntéseinken és gondolatainkon múlik.


Ne ragadjunk a múltban, figyeljük és alakítsuk, bővítsük a jelen eszköztárunkat a számunkra legideálisabban, hogy minden egyes múltba kerülő napot szebbé varázsoljunk ezáltal, illetve megalapozzunk és építsünk egy szép jövőt. ☀️

 

Szóval szerintem fontos, hogy merjünk elkezdeni munkálkodni magunkon és a céljainkon, eltekintve attól, hogy nem tudjuk mennyi időnk van ezen a Föld nevű bolygón. 🌍

 

Ha nem mersz belevágni semmibe, csak toporogsz egy helyben, az nem ad boldogságot és értelmet sem a megélt napjaidnak. Ha viszont belevágsz, hozol egy döntést és nem félsz megélni a döntésed által jövő változásokat, kihívásokat és felelősséget, akkor van esélyed élvezni és megélni az utad, a vándorlást a célod felé, mindegy, hogy eléred-e azt vagy sem.